ŽELJKO SENEČIĆ "BELA"
31. 1. - 12. 2. 2013.

O AUTORU:

ŽELJKO SENEČIĆ, 1933, Zagreb.

 

Akademski slikar, scenograf, filmski i tv – redatelj, scenarist
Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti i Kazališnoj akademiji-odsjek za scenografiju u Zagrebu, završio Majstorku radionicu K. Hegedušića..

I. izlaganje: Zagr, 1957, Umjetnički pavijon, izložba ULUHA
I.Samostalna uzložba: KNIFER-SENEČIĆ, 1958, Salon Uluha, Zagreb

Samostalne izložbe slika:
Zagreb (preko 50 izložbi), Madrid, Beč, Munchen, Graz (3 puta), Bologna (2 puta), Geneva (3 puta), Beograd, Jastrebarsko, Beč (2 puta), Sarajevo, Trst, Zenica, Varaždin,  Samobor, Karlovac, Split, Losana, Maribor (2 puta), Dubrovnik, Osor, Lovran, Zadar.

Grafičke mape: ZAŠTO, (Srušene hrvatske crkve) ZAGREB, DUBROVNIK, ZADAR, ISTRA i RAB

Grand Prix za slikarstvo, Pariz, Salon nacija 1984.

2013. CROARTPHOTO- club prva izložba fotografija "BELA"


PREDGOVOR

BELA

Prvi muž gospođe Štefanije, trostruke udovice, profesorice fizike izvjesni    Max, bio je pijanac, sklon fizičkom obračunavanju  i beli. Jedne se noči, vraćajući se sa bele sudario sa kamionom koji je prevozio smeče. Drugi je muž Štefanije bio vegetarijanac, pjesnik, igrač bele i vjernik. Ubila ga je struja.Treći je muž gospođe Štefanije bio intelektualac. profesor na Prometnom fakultetu. Nočima je igrao belu i pio škropce. a kada nije bio pod gasom spavao je  i mjesečario. Skočio je u more i umro. Ni jedan nije muž  želio naučiti gospođu Štefaniju igrati belu. Sva su trojica rekla gospođi Štefaniji da su žene preglupe za belu. Štefanija je pokopala profesora Prometnog fakulteta i počela igrat belu. Udala se za matematičara koji nije igrao belu nego šah.  Matematičar  je gledao sapunice i čekao Štefaniju da se vrati sa bele. Naučime me belu, rekao je jedne noći Štefaniji koja se vratila kući kao pobjednica turnira Bele koji se igrao u korist Ugroženih muževa a kojem je gospođa Štefanija sa partnericom Evom, umjereno debilnom samohranom majkom pobjedila.  . . Nemoguče, odvratila je gospođa Štefanija četvtom mužu matematičaru: muškarci su preglupi za belu.

 


OTVORENJE IZLOŽBE