ANDREA SOLAR -"LICA ETIOPIJE"
4. - 17. 4. 2013.

O AUTORU:

Andrea Solar rođena je u Zagrebu 26. rujna 1961. godine u Zagrebu, gdje živi i radi veći dio života. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu stekla je zvanje diplomirane ekonomistice, a poslijediplomski studij završila je u Velikoj Britaniji.   

Fotografijom se bavi dugi niz godina, spajajući dvije najveće strasti, fotografiju i putovanja, te redovito objavljuje kratke putopise i fotografije. Od 2008. godine kada se učlanjuje u Cro Art Photo Club iz Zagreba, postaje aktivna i u izlaganju svojih radova. Aktivnije bavljenje fotografijom rezultiralo je sudjelovanjem na nekoliko grupnih izložbi članova kluba, izložbi skupina autora te na brojnim međunarodnim salonima podpokroviteljstvom FIAP-a, PSA i UPI-a, u Austriji, Argentini, Belgiji, Bugarskoj, Engleskoj, Hrvatskoj, Indiji, Kataru, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Švedskoj te Velsu. Svojim fotografijama sudjeluje i u hrvatskim kolekcijama na FIAP bijenalima. Dobitnica je pohvale Photographic Society of America na Dubrovnik International Photo Salon 2012. za fotografiju “I am flying”.

Počasno zvanje AFIAP, Artiste Federation Internationale de l’Art Photographique, dobiva 2012. godine.

Od 2010. članica je Izvršnog odbora Cro Art Photo Cluba.

Samostalne izložbe:
Veljača 2009 - CroArtPhoto Club, Zagreb ”Lica, ljudi, svijet...”
Listopad 2010 - CroArtPhoto Club, Zagreb ”Portreti iz Sahare”
Listopad - studeni 2010 - Udruga Fijaker, Zagreb ”Sahara”
Svibanj 2011 - Knjižnice grada Zagreba, Knjižnica Prečko, Zagreb ”Sasvim obični ljudi”
Rujan – listopad 2011 – Udruga Fijaker, Zagreb “Sasvim obični ljudi – moj izbor”


PREDGOVOR

Putovanja – a posvećena im je izložba Andree Solar – posve su sigurno neiscrpno vrelo dojmova i – fotografija, za ovu prigodu snimljenih u Etiopiji. I ovi njezini radovi potvrđuju da putovanja (pa ni fotografije) ne trebaju otkrivati univerzalne istine ni neviđene svjetove, jer svugdje je već netko bio, sve je viđeno i preostaje jedino pronaći svoje mjesto tijekom – svakako ograničenog – boravka izvan  zadanih gabarita,poznatog okružja.
Andrea je ponovno odabrala svoj omiljeni motiv – portrete na kojima preispituje koncept ljepote.
Kako definirati ljepotu? Je li to uski struk i velike grudi, duge noge, savršeni osmjeh ili ravna, po mogućnosti plava kosa kod žena, nabildano tijelo kod muškaraca? Prelistamo li modne časopise koji se, nažalost, u ovom našem globaliziranom svijetu nameću kao mjera stvari, lako bi se moglo pomisliti da je njezina definicija prilično uska. Upravo izborom ovih fotografija tako daleko od stereotipa u čiju se udobnost tako lako uljuljkamo, još jednom se vraćamo ideji da je ljepota u očima promatrača i da se želimo svidjeti onima koji će je znati vidjeti,prepoznati.
Dolina rijeke Omo u južnoj Etiopiji, domovina je niza plemena, među ostalim Karo i Mursi koje je na jednom svojih putovanja posjetila i Andrea Solar.
Već stotinama godina te plemena žive na rubu civilizacije, izbjegavaju njezine tekovine, njeguju tradicionalni način života koji obuhvaća bavljenje ratarstvom, stočarstvom, ponekad krvave sukobe sa susjedima i neobično ukrašavanje lica i tijela. Još od djetinjstva djevojčicama se po tijelu rade ožiljci koji će ih učiniti dovoljno lijepima da privuku muškarca, udaju se i imaju djecu. Neprimijećen ne može ostati ni umetak na donjoj usnici koji se tijekom vremena mijenja, odnosno povećava, a ni ukrašavanje lica i tijela ukrasima u boji. Tu su još i razne ogrlice i komplicirane frizure, odnosno ukrasi za kosu. Ukratko, stanovnici doline Omo ne mogu proći nezapaženi, a da bi postigli željeni učinak ne žale trud, vrijeme a spremni su podnijeti i bol. No, ne zvuči li vam to poznato?!
Svoje „modele“ Andrea sustavno bilježi bez – ili samo s naznakom - pozadine, konteksta i tako dobiva portrete ogoljene u njihovoj egzotičnosti. Takav pristup omogućava da se usredotočimo na ono što joj je važno a to je preispitivanje lijepog ili – u nekim slučajevima  (a naša plemena znaju biti i ratoborna) -  zastrašujućeg, no u konačnici sve je to dio privlačnosti koju treba znati  prepoznati i vidjeti, a u tome je Andrea Solar uspjela i donijela nam slike za pamćenje.

Edda Dubravec

 


OTVORENJE IZLOŽBE